Endelig F1-start

Den 6. juli er det endelig klart for årets første Formel 1-løp. Nesten fire måneder forsinket på grunn av koronaviruset. Les hvordan de skal gjennomføre løpene her.

Årets Formel 1-sesong starter i Østerrike den 6. juli, og Ferrari, som har et tett samarbeid med Shell, er igjen en av favorittene.

Årets sesong har blitt svært annerledes på grunn av koronaviruset. Egentlig skulle sesongen ha startet i mars i Australia og inneholdt 22 løp frem til finalen i Abu Dhabi i slutten av november. Da pandemien var et faktum måtte imidlertid mange av de første løpene bli enten utsatt eller avlyst, men Formel 1 har fortsatt et mål om å gjennomføre mellom 15 og 18 løp denne sesongen.

Det er nemlig viktig å kjøre minst 15 løp, for da gjelder kontraktene med TV-selskapeken, og TV-pengene er den største inntektskilden til Formel 1.

Derfor skal det kjøres to løp på flere baner, som i Østerrike og Storbritannia. I skrivende stund er det presentert åtte løp med seks baner i Europa, men målet er at hele sesongen skal være presentert før det første løpet.

Løp på nye baner?
Det kan også hende at Formel 1 skal kjøre på noen helt nye baner i år, som Portimao-banen i Portugal.

-Formel 1 er i en veldig spesiell situasjon. Vanligvis betaler arrangørene mange hundre millioner kroner for at Formel 1 skal komme. Det gjør de fordi de kan tjene penger på bilettsalg og turisme. Nå er rollene snudd opp ned. Arrangørene vil ikke betale så lenge det må kjøres for tomme tribuner, så istedet er det Formel 1 som må betale arrangører for å få gjennomført løp. Dermed åpner det seg også muligheter til å kjøre på helt nye baner, sier Viaplays Formel 1-kommentator Atle Gulbrandsen til Refuel.

Spørsmålet er imidlertid hvor lenge Formel 1 har råd til å betale arrangører for å gjennomføre løp, og hvor lenge de kan klare seg uten de såkalte «hosting fees» fra arrangørene.

-Formel 1 er nødt til å tenke helt nytt rundt sin økonomiske modell nå, og det gjør det også. Det er fokus på å spare penger på alle plan. For uten en vaksine er det ikke sikkert det kan være tilskuere på Formel 1-løp på flere år enda.

Lukket miljø
Formel 1 sirkuset skal nå nærmest bli hermetisk lukket. Løpene skal gå uten tilskuere, og med færre personell på banen enn vanlig. Disse menneskene skal i så liten grad som mulig å ha kontakt med overdenen, for å unnga at noen blir smittet.

Det skal gjøres tester av alle i F1-sirkuset ofte, og hvis noen blir smittet så må de erstattes av en annen person. Dette gjelder også førerne, og et løp vil ikke ble avlyst bare fordi en person i et team har påvist smitte.

-Formel 1 spiller på mange måter et høyt spill, og det er mer avansert å arrangere F1 i disse koronatider enn nasjonale fotballigaer, fordi F1 forflytter seg fra land til land. Men slik jeg ser det har ikke F1 noe valg. For at sporten og teamene skal overleve er man nødt til å holde hjulene i gang, bokstavelig talt, avslutter Gulbrandsen.