Hvordan kan fremtidig energiproduksjon bli fornybar?

St1 og ASKO inviterte til frokostseminar om energi og klima, og stilte spørsmålet; hvordan kan vi både sørge for at fremtidig energiproduksjon er fornybar, samtidig som vi adresserer karbongjelden vi allerede har sluppet ut? Les hva tidligere SV-leder Kristin Halvorsen og Mika Aho fra St1 svarte her!

Det var fullt hus på restauranten Christiania rett ved siden av Stortinget i Oslo da St1 og ASKO inviterte til frokostseminar for å diskutere et av vår tids største spørsmål. For hvordan skal vi klare å kutte utslippene så mye at temperaturen på jorda ikke øker med mer enn 1,5 grad?

Etter en innledning av Kristine Grant-Carlsen, administrerende direktør i St1 Norge, og Torbjørn Johansson, styreformann i ASKO, var det Mika Aho sin tur til å fortelle hvordan St1 jobber for å være ledende på produksjon og salg av CO2-bevisst energi. Aho forklarte at St1 reinvesterer over halvparten av overskuddet i fornybar energi.

– Vi må redusere bruken av fossilt drivstoff med femti prosent for å unngå at temperaturen på jorda øker med mer enn 1,5 grad. Og da må bruken av fornybar energi bli ti ganger høyere enn i dag. Og det må skje raskt, sa Aho.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Aho mener det investeres for lite i fornybart drivstoff, noe som er et paradoks når transportbehovene samtidig øker over hele verden.

St1 sine forslag til løsninger er blant annet en storsatsing på såkalte «carbon sinks» eller karbonsluk, altså at man for eksempel planter trær for å fange opp CO2. I tillegg må det være en storsatsing på fornybart drivstoff, men elektrisitet alene er ikke nok. Et viktig tiltak for å få ned de globale klimagassutslippene er hva man kaller «Power to X», hvor man fanger CO2 og bruker dette sammen med fornybar elektrisitet til å lage syntetisk drivstoff. I tillegg vil biodrivstoff være viktig i årene fremover.

– Vi kommer til å trenge flytende drivstoff i mange år til, og da er biodrivstoff en god løsning. Etanol er det som er mest brukt på verdensbasis, men det vil bli mer etterspørsel etter HVO.

Kristin Halvorsen: – Vi har dårlig tid
Tidligere finansminister, og nå direktør i CICERO, viste til den enorme temperaturstigningen på jorda de siste årene, og hvilke negative konsekvenser det har hatt – og ikke minst vil få – hvis vi ikke klarer å bremse temperaturstigningen.

– For å unngå to graders global oppvarming må utslippene bli tilnærmet null i løpet av noen tiår – og vi må ha omfattende fangst og lagring av CO2, sa Kristin Halvorsen.

Hun viste til at norsk industri har klart å kutte utslippene, mens utslippene fra olje- og gassnæringen har gått opp.

-Det farligste vi kan gjøre er å sitte stille i båten, og håpe at dette går over. Da vil temperaturen på jorda øke med fire grader, og det vil ikke vår infrastruktur tåle.

Den største nasjonale utslippskilden er transport, og elektrifiseringen av bilparken tar bare unna for den veksten som ellers ville ha kommet med flere biler på veiene.

– Vi må la olje ligge, helt enkelt. Vi har funnet 80 prosent mer olje enn jorda tåler, og denne må vi ikke utvinne, sa Halvorsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Etter innleggene til Aho og Halvorsen var det klart for paneldebatt med Anja Bakken fra Framtiden i Våre Hender, statssekretær Mathias Fischer fra Venstre, investor Jens Ulvteit-Moe og Coca-Cola-sjef Stein Rømmerud. Den debatten kan du lese mer om her!