En bilferie utenom det vanlige

Familien Laug Eriksson fra Tønsberg dro i år på tidenes bilferie. Og Shell var med på laget.

Å dra nedover Europa på bilferie er ikke uvanlig, men da familien Laug Eriksson satte seg i bilen i begynnelsen av juli var det med en litt annen plan enn hva som er vanlig. Eller rettere sagt var det ikke med en plan i det hele tatt.

– Ruten ble til mens vi dro! Vi kjørte Sverige, Danmark, Tyskland, deretter nedover via Nederland, Belgia, Frankrike, Spania, Frankrike igjen, Monaco, Italia, Slovenia, Kroatia, Slovenia igjen, Østerrike, Tyskland igjen, Danmark, Sverige og Norge. Vi planla så lite som mulig av erfaring om at det som dukker opp underveis og impulsivitet gir de beste og mest innholdsrike og minnerike opplevelsene, forteller mamma Maria.

Sammen med pappa Thomas og barna Timian, Filip og Marthine startet de bloggen dujegoss.no, hvor de ønsket innspill fra lesere om hvor de burde dra og stoppe underveis. Med seg på laget hadde de også flere samarbeidspartnere, deriblant Shell.

– Vi har Shell kort og fylte utelukkende på Shell gjennom hele Europa. Det som var nytt for oss var at Shell-stasjonene i Italia nå er blitt Q8, hvilket vi tenkte kom til å bli en utfordring. Men på de fleste av disse kan du fortsatt fylle med euro Shell Card så det var perfekt.

Magisk landsby i Spania
Så hva var det beste minnet, etter en så lang tur gjennom hele Europa?

– Det må være møtet vi hadde med en liten landsby i Spania som vi så langs veien rett nord for Barcelona. Vi svingte av veien og møtte et ganske så stille og lite befolket sted hvor familier, store som små var ute i gatene og lekte og pratet sammen og var sosiale slik de ofte er sent på kveldene nedover i sørlige delen av Europa. Vi fikk lange blikk og folk stoppet liksom litt opp da vi kjørte innover, men på under et sekund flokket det seg rundt oss med enda flere barn og noen voksne som begynte å prate med oss. Vi utvekslet noen ord på spansk, engelsk og de lærte å telle til ti på norsk. De fortalte om landsbyen sin og det ble en fin kveld. Gleden, imøtekommenheten, nysgjerrigheten og takknemligheten over så lite gjorde noe med oss og både vi og barna husker dette som et av de beste ferieminnene i år.

Men det blir ikke bare oppturer i en tur som varer i mange uker.

– Vi fikk omgangssyken alle 5 i sør-Frankrike. I løpet av to døgn hadde alle vært gjennom oppkast og vært litt sengeliggende alle mann. Heldigvis gikk det fort over, men vi ble en dag ekstra der vi egentlig hadde tenkt å bare være en dag.

Bilferie uten nettbrett
Familien Laug Eriksson er glade i bilferie, og sier at hvis man stopper nok ganger så kan det bli en ferie helt uten nettbrett.

– Det vi lærte denne gangen var at når man tar ting på sparket og stopper der vi vil underveis og i tillegg lytter litt til barna på hvor de vil, gjorde det sitt til at ingen av de tok opp nettbrettet en eneste gang på hele reisen, selv om de hadde de hele tiden tilgjengelig i rygglommen foran seg. Vi tror nok at det som utgjorde dette var at det var korte etapper, de visste aldri helt når og hvor vi skulle stoppe og vi tok tak i steder og ting underveis som var rare, morsomme, spennende og annerledes. Barna satt høyt og fint, og fikk sett like mye som oss og hadde fin utsikt fra bilsetene sine. Vi kjørte også en del på ettermiddag og kveld etter lange, fine og innholdsrike dager hvor vi hadde opplevd mye og sett mye fine steder og truffet mange hyggelige mennesker. Barna slappet veldig godt av i «soveposisjon» som de kalte det og sovnet lett på kveldstid i bilstolene dersom det ble litt sent, avslutter Maria Laug Eriksson.